22.09.2010 г.

BOEUF BOURGUIGNON

Преди време по екраните излезе един доста симпатичен филм "Джули и Джулия". В него американката Джули Пауъл се опитваше да въдвори ред в хаотичния си и неудовлетворителен живот чрез своя кулинарен блог, посветен на живота на бележитата кулинарка Джулия Чайлд и пресъздаден в 524-те рецепти от нейната готварска книга. Апогей в това начинание беше приготвянето на едно специално ястие, т.нар.Boeuf Bourguignon - френско провинциално ястие, нещо, като говеждо или телешко задушено по Бургундски). 

След излизането на филма почти всеки себеуважаващ се, изявяващ се в киберпространството  кулинар, се втурна да приготвя Boeuf Bourguignon. Нароиха се купища вариации на "оригиналната" рецепта на Джулия Чайлд, всяка от които с претенциите да е по-добра от всички останали.

Аз самата снощи гледах този филм (за пореден път) и реших, тъй като имам вече кулинарен блог, че няма да е никак редно, ако подмина това предизвикателство и поне не се опитам да приготвя Boeuf Bourguignon. След усърдно и омаломощаващо едночасово ровене в Интернет, най-накрая успях да открия рецептата на самата Джулия Чайлд, направих си списък на нужните продукти и се запътих към супермаркета. След около час, въоръжена с всичко необходимо и най-вече с аматьорски ентусиазъм, запретнах ръкави и се залових за работа.

Но да караме стъпка по стъпка. Като за начало, ето и нужните продукти :

- около 1.5 кг телешко или говеждо месо (тук експертите твърдят, че месото трябва да е от задницата на животното, ;-); от онази част, която е "богата на съединителна тъкан", която е прорязяна от "мраморни" нишки и е по принцип по-жилава от рибицата или филето. Това е необходимо, поради факта, че ястието се готви дълго и ако месото е прекалено крехко, ще се сготви още в началото, а до самия край ще остане сухо и не особено вкусно... Не знам дали наистина е така, но се постарах да открия точно такова парче месо и мисля, че се справих.


- около 200 грама бекон
- 2 глави лук
- 200 грама моркови (аз използвах замразени бейби-морковчета, защото мислех, че ще е приятно  за окото присъствието на малки цели морковчета в ястието)
- 1/2 бутилка червено вино (тук отново отварям скоба за пояснения: прочетох мнения, че единственото подходящо вино за това ястие е Пино Ноар, заради това, че е характерно за региона във Франция, от който произхожда и нашата гозба. Самата Джулия Чайлд в рецептата си препоръчва Кианти, Бужоле или Бордо. Аз открих доста приятно Пино Ноар, което, макар да не идваше от Бургундия, а от нашето село Еленово, мисля, че чудесно се справи с възложената му задача)
- 2-3 чаши телешки бульон
- 1 с.л. доматено пюре
- 18-20 дребни лукчета (арпаджик, балучки, перлени лукчета и др.)
- 5-6 гъби (нарязани на филийки)
- за подправяне : сол, черен пипер, дафинов лист, мащерка, магданоз
- зехтин
- краве масло

По принцип ястието се приготвя в прекрасен чугунен съд, червен на цвят, в който се влюбих, след като гледах филма. Но тъй като този тип съдове не са ми съвсем по джоба, аз избрах да използвам нашенски обикновен пръстен гювеч (признавам, че чувствам известно неудовлетворение от този факт, но ... какво да се прави)

Приготвянето започва със нарязване на бекона на жулиени и запържването им в сгорещен тиган. След като хубавичко се зачервят, се изваждат и се оставят на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.

В същия съд към мазнината от бекона се доливат 1-2 лъжици зехтин и се изчаква добре да се сгорещи. Малко преди да започне да пуши, в него се запържва месото, предварително нарязано на едри парчета и (много важно!!!) ПОДСУШЕНО. След като месото покафенее добре от всички страни, се изважда от съда и също се оставя да се отцеди на кухненска хартия. 

След това в същата мазнина се прибавя лукът, нарязан па полумесци и морковчетата, които се оставят да се задушат добре. Следва връщането в съда на бекона и месото, и разбъркване. Тук е моментът всичко да бъде овкусено със сол (внимавайте с нея, ако използвате разтворим бульон, тъй като той обикновено съдържа доста сол и рискувате да пресолите ястието), черен пипер, мащерка и дафинов лист. Изливат се виното и бульона, прибавя се доматеното пюре и всичко се разбърква добре. Оставя се да покъкри на котлона за около 10-15 минути, след което съдът се похлупва и се вкарва във фурната за около 2 часа. Хубаво е след първия час да проверите дали течността в ястието не се е изпарила и ако е необходимо, да долеете, за да не остава ястието сухо.

Около 10-15 минути преди изтичането на двата часа, се подготвят дребните лукчета, а след тях и гъбите. Лукчетата, както са цели, се запържват до златисто в масло, след което се заливат с около 1/2 чаша бульон и се оставят да се задушат.
Гъбите се нарязват на филийки и също се запържват леко (отделно от лукчетата).

След като изтекат двата часа, ястието се изважда, към него се прибавят лукчетата и гъбите, долива се още малко вино или бюльон, ако е необходимо и отново се връща във фурната за още 30-40 минути.

Накрая, след изваждането от фурната, ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.



Ястието може се гарнира с картофи, картофено пюре или сварена паста.








И това е. Вярно е, отне ми почти цял следобед, палецът още ме боли от беленето на лукчетата, но ... мисля, че си заслужава!

Да ви е сладко!

4 коментара:

Анонимен каза...

Ивче, страхотно!

Диана каза...

Браво на ентусиазма ти !

potatobook каза...

Благодаря за подкрепата!
ххх

Мариана каза...

Изглежда ултраапетитно, както и няколкото рецепти, които успях да погледна дотук! Браво, продължавайте в същия дух!!!!

Публикуване на коментар