19.09.2010 г.

ФРЕНСКА КАРТОФЕНА САЛАТА / FRENCH POTATO SALAD

Днес ще ви предложа една салата, която много прилича на нашата, българска картофена салата, само дето е съвсем различна ;-))). За тази рецепта трябва да благодаря на Съни - моя приятелка и бележита кулинарка. Мисля, че занапред честичко ще ви срещам с нея...

Както се досещате и тази салата се приготвя от сварени картофи, но това, което всъщност я отличава от обичайните, с които сте свикнали, са подправките или по-точно заливката.

Продуктите за днешната рецепта са следните :

- 500 гр. картофи
- 2-3 стръка зелен лук
- 3 твърдо сварени жълтъка

За заливката (дресинг) :
- 1 с.л. горчица
- сокът от 1/2 лимон
- 3-4 с.л. бяло вино
- 1/2 чаша зехтин
- 1/2 ч.л. къри (тази добавка си е от мен, но вярвайте ми, връзва се превъзходно с останалите съставки)
- 1/2 ч.л. сух босилек
- 1/2 ч.л. кафява захар или мед
- сол и черен пипер на вкус

Подготовката на картофите и тук е обичайната - сваряване, обелване и рязане на кубчета. Аз принципно не използвам този начин, но ако вие сте традиционалисти, действайте така. Аз от майка ми знам, че най-хубава картофената салата става, като предварително се обелят и нарежат картофите, след това се сварят в подсолена вода и се оставят да поизстинат във водата. Така стават меки и сочни (дори понякога леко разкашкани, но на нас така ни харесва).

Заливката се приготвя, като всички продукти за нея се смесят и добре се разбъркат. Тук е важно да кажа, че пропорциите на различните съставки в нея, в никакъв случай не са строго установени и задължителни за спазване. Ако си падате по по-тръпчив или по-кисел вкус, наблегнете на съответния продукт. Важно е на вас да ви харесва.

Та, сваряват се картофите (по начина, който вие предпочитате) и в купа са смесват с накълцания пресен лук и сварените жълтъци. Тук е важно да се има предвид, че картофите на трябва да са горещи, за да не се спари лукът, но и не трябва да са съвсем изстинали, за да могат да се смесят добре и да поемат ароматите и вкусовете на соса.


Залива се с дресинга и се оставя да престои известно време преди да се сервира. Отгоре се поръсва със ситно нарязан магданоз.
И това е !



О, щях да забравя...

Да ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар