20.09.2010 г.

САЛАТА С КИНОА И РИБА ТОН / QUINOA TUNA SALAD

Знам, че може би вече е време да сготвя нещо по-сериозно (под сериозно разбирайте нещо с месце, по-питателно и естествено по-трудно за приготвяне), но салатата, която се каня да Ви представя, ми е любима и понеже тази вечер ще хапвам именно нея, реших, че и тя може да намери място тук.
Открих я преди известно време в този блог.  Първият път следвах точно оригиналната рецепта, но се оказа, че никак не харесвам аспержи. Затова ги замених със зелен фасул и се получи доста добра комбинация.
Но стига обяснения; нека пристъпим към приготвянето ...
Ето и необходимите продукти :

- 1/2 чаша киноа
- 1 консерва риба тон
- 1 чаша замразен зелен фасул
- 1 червена чушка (нарязана на ситно)
- 1 с.л. каперси
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. оцет
- 2 с.л. наситнен зелен лук.

Няма да изпадам в многословие относно свойствата, вкуса и полезността на киноата - тези от вас, които се интересуват, могат да намерят предостатъчно информация за това в Интернет. Това, което е важно в случая е, че аз много я обичам, за моя радост вече се намира по магазините доста по-лесно и я използвам при всяка възможност. Имам и любима рецепта за киноа с леща, която ще ви представя.... някой път.

Като за начало на нашата салата, киноата се сварява в леко подсолена вода за около 10-12 минути. След това се прибавя замразеният зелен фасул и се вари още 2-3 минути.

Докато киноата се готви, в купа се объркват рибата, нарязаната чушка и каперсите.

Отделно се приготвя винегрет за салатата, като се смесват зехтина, лимоновия сок и оцета (тяхното количество съобразете със собствения си вкус), и се подправят със зеления лук, сол и черен пипер.

След като киноата и зеленият фасул се сварят, се отцеждат и се прибавят към чушките и рибата. Салатата може да се сервира топла или студена. Аз предпочитам студения вариант, затова след като отцедя водата от варенето, обливам киноата със студена вода. Накрая се залива с винегрета и добре се разбърква. И готово!



Виждате колко е лесно, а колко красиво и цветно ястие се получава (а вярвайте ми, мнооооого е вкусно!).





Да ви е сладко !

0 коментара:

Публикуване на коментар