3.10.2010 г.

БРАУНИ СЪС СОЛЕН КАРАМЕЛ / SALTED CARAMEL BROWNIE

Да, да, правилно сте прочели... днес ще приготвяме този богат лепкав шоколадов сладкиш и ще го залеем със... солен карамел.
Странно, нали...? Но се оказва, че соленият карамел е нещо доста популярно в кулинарните среди, а и като го опита човек, веднага разбира защо. В тази епична битка между сладко и солено се ражда едно съвсем ново усещане, там някъде на границата, непознато, непокорно ... тотално завладяващо.

И тази сутрин, както се излежавах в леглото (без никакво намерение да ставам, още по-малко пък да се вихря в кухнята) и се рових из нета, проверявайки какво са сътворили моите "колеги - блогъри" през изминалия месец, попаднах на тази рецепта... и признавам си, бях запленена на момента.
Оказа се, че и продуктите не са кой знае какво предизвикателство. От списъка трябваше да си набавя единствено сметана. Така че, след кратка разходка до кварталния магазин, се захванах за работа.

Ако и вие имате желание да опитате този десерт и да изненадате, ама наистина да изненадате семейството си, приятелите или гостите си, ето какво ще ви е необходимо :



За тестото :
- 170 грама черен шоколад, натрошен на ситно
- 3/4 чаша безсолно масло, нарязано на кубчета                    
- 2 чаши захар
- 3 яйца 
- 1 чаша брашно
- 10-15 зърна сурово какао (ето това е моят принос към рецептата)
- ванилия

За карамела:
- 2 чаши захар
- 1/4 чаша масло, нарязано на кубчета
- 1/2 чаша пълномаслена сметана
- 1 ч.л. сол (тук отново леко се разминаваме с авторката на оригиналната рецепта. Тя препоръчва използването на 2 ч.л. кашерна сол. Аз не сметнах за необходимо да издирвам такава сол и използвах тази, с която разполагах, а именно хималайска каменна сол. Тъй като 2 ч.л. ми се сториха доста голямо количество, сложих една и малко, но при следващия ми опит, няма да надхвърля 1 ч.л. Затова толкова препоръчвам  в "моята" рецепта).

Всъщност приготвянето на този десерт е изключително лесно. Всичко се върши на ръка - става леко, приятно и някак от само себе си.
Приключението започва със смесването на маслото и шоколада и разтопяването им на водна баня до получаването на хомогенна и много гладка смес.

След това към шоколада и маслото прибавяме захарта, разбъркваме ги добре и сваляме съда от водната баня.
Междувременно сме разбили в купа трите яйца, ама ей така, леко, на ръка. Както казва авторката на рецептата "Не е нужно да си изкарвате яда върху невинните яйчица. Просто леко ги разбъркайте...".
След като шоколадово-маслената-захарната смес леко се е поохладила, прибавяме яйцата постепенно, като енергично бъркаме, защото не искаме в шоколада ни изведнъж да се появи омлет...
След яйцата прибавяме ванилията и какаовите зърна, които предварително сме изчистили от външната люспа и сме счукали на ситно.


Накрая към всичко това се прибавя и брашното и се разбърква добре с дървена лъжица.

Сместа се изсипва в намаслена тавичка и се пече за 40-45 мин. в предварително загрята до 170оС фурна.

През това време се заемаме със задачата да приготвим карамела.
В тенджерка на котлона сипваме захарта и водата. Оставяме ги да си врят спокойно, без да разбъркваме. Само зорко наблюдаваме, защото е жизнено важно карамела да не се прегори, а тези от вас, които някога са правили карамел, знаят, че за това е достатъчно и едно мигване в неподходящия момент.
Целта ни е да получим този светъл кехлибарен цвят, след което изключваме котлона (но без да махаме тенджерата) и бързо към карамела прибавяме маслото и сметаната.
Междувременно бъркаме интензивно и внимаваме, защото в тенджерата за секунди изригва вулкан от карамелена лава и ако не сме внимателни, може да си докараме беля на главата.
Накрая към соса се прибавя и солта.

След като сладкишът се е опекъл (можете да проверите готовността му, като го промушите с клечка за зъби), трябва да се остави да изстине добре. И след като и това е станало, го заливате с карамеления сос.


Това е крайният резултат : тънък, сладко-солен и доста лепкав сладкиш, на който няма да можете да се наситите.


Да ви е сладко!

4 коментара:

Laletata каза...

Bravo Ivetke, vkusno beshe ... sega ni napravi torta :-)

potatobook каза...

Хе, хе, хе... благодаря!
Ще има и торта, ама друг път ;-)))

Darina каза...

da se vklucha i az:))) ne moga da ne spodelia che braunisa beshe kolkoto stranen tolkova i vkusen...bravo Ive:)) i da ne zabravish che nie vinagi sme nasresta za degustacia i komentar ;-)

potatobook каза...

Благодаря, Дари.
Както се казва, вие сте първа цедка. Ще се радвам да ви давам повече поводи за положителни коментари.
ххх

Публикуване на коментар