8.10.2010 г.

КАРТОФЕНИ ПАЛАЧИНКИ / POTATO PANCAKES

Понякога забравяме, че най-простите неща са често гениални. 
И в готвенето е така... без излишна натруфеност, без километричен списък от продукти, без сложни операции ... и накрая получаваме шедьовър.
За такова смятам днешното ми предложение към вас. И не защото аз съм неподражаем кулинар, а просто това ястие е толкова ... обикновено. Единствено пърженото яйце е по-обикновено от това, ;-)

Зад тази рецепта няма интригуваща история или завладяващ сюжет, бурни страсти или животоопределящи спомени. Просто преди време я открих някъде в Интернет и се влюбих. С удоволствие бих посочила източника, но наистина вече не помня кога и къде се "сблъсках" с тези палачинки. Но най-отговорно заявявам, нямам никакъв принос към създаването на тази рецепта, просто честичко обичам да си я "възпроизвеждам", а и понякога да импровизирам или допълвам.


За приготвяне на около 12 -14 палачинки са необходими:
- около 500 г картофи
- 2 с.л. крема сирене (аз обичам да използвам Филаделфия заради чистия сметанов вкус)
- 1 с.л. брашно
- 1 яйце
- сол 
- черен или бял пипер (въпрос на вкус)
- олио за пържене

Най-напред картофите се обелват и сваряват в леко подсолена вода. След като хубаво омекнат, водата се отцежда, картофите се намачкват добре с вилица и още докато са горещи, към тях се прибавят останалите продукти, без олиото. Всичко се разбърква, като трябва да се получи смес с гъстотата на картофено пюре. Ако е необходимо, добавете малко повече брашно, ако сместа е прекалено рядка. А ако сте я направили по-гъста от необходимото, може да добавите още един жълтък. 

В незалепващ тиган се загрява около 1-2 лъжици олио. Със супена лъжица се гребва от сместа и се поставя в тигана, като се дооформя с лъжицата до получаването на малка палачинка. Тук ще ви издам моя трик за получаването на добра форма: като загреба от сместа, леко я засилвам и я "пльосвам" в тигана (затова е важно олиото да е наистина малко). Така палачинките сами заемат идеалната си форма. 
Запържват се до златисто от двете страни и се оставят на кухненска хартия да се отцедят и готово!


За декорирането и поднасянето на палачинките, можете да дадете пълна воля на вкуса и въображението си. Аз съм ги приготвяла с шунка и крема сирене, също и с мус от сьомга. Този път избрах този вариант - със заквасена сметана и хайвер; вярно не е от най-евтините, но пък е страхотен и наистина представителен (в случай, че трябва да се изфукате пред някого).


Мисля, че ще спра до тук със напътствията. От тук поемате вие!


Ааа, един последен съвет: не ги нападайте веднага. Както повечето безмесни ястия, и тези палачинки са много по-вкусни студени, на следващия ден.

Да ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар