13.10.2010 г.

АЙНТОПФ С ТЕЛЕШКО И КАРТОФИ / EINTOPF

Преди около десетина дни завърши поредния Октоберфест - прочутият празник на бирата в Германия, който ежегодно събира хиляди фенове на напитката от цяла Европа. 
В чест на празника и аз реших да приготвя нещо от Германската кухня. Всеизвестно е, че след бирата в Германия най-популярни са различните видове наденички или по тяхному вурстове. Но тъй като наденичките не дават особено поле за изява на който и да е кулинар, реших да погледна в друга посока. 
Поразрових се из Гугъл и из старите кулинарни списания и открих едно широко разпространено в Германия ястие, наречено айнтопф. Буквално преведено името му означава "под един похлупак" или "приготвено в една тенджера", или по нашенски "тюрлю гювеч", ;-))) Общо взето в него може да се включи почти всичко, което ви е под ръка. В зависимост от съставките, може да има вид на супа или на гулаш. Аз открих рецепта за Айнтопф с телешко и картофи. Продуктите бяха елементарни и лесно достъпни, бързо се справих с тяхното набавяне и запретнах ръкави.


Необходими продукти  за около 4 порции:
- 500 гр. добре сварено телешко месо, нарязано на хапки.
- 1 л. телешки бульон
- 400 гр.гъби 
- 400 гр.картофи
- 2 моркова
- олио
- 1 ч.ч. готварска сметана
- сол и черен пипер на вкус

Най-напред картофите се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода за около 20 минути, след което се отцеждат и се оставят настрана.
Гъбите се изчистват и  нарязват на шайби. Слагат се в тенджера и се запържват в 3-4 с.л. олио на силен огън за около 3 минути. Като придобият златист цвят, към тях се прибавят горещият бульон, месото, морковите и картофите. Оставя се да кипне и се вари за около 15 минути на средно силен огън. 
След това постепенно се прибавя и сметаната, като се бърка усилено. Ако желаете, можете да сгъстите ястието допълнително, като прибавите при непрекъснато бъркане, 1 с.л. брашно, размито с хладка вода.
Накрая се прибавя черен пипер и сол и малко накълцана целина. Целината я няма в оригиналната рецепта, но аз лично много харесвам аромата й, особено в комбинация с телешко месо. Затова си я прибавих ей така, от себе си. Но вие, естествено, може и да не го правите.

И това е. Ястието се сервира горещо... задължително с една биричка.... А може и две....


Вкусът на това ястие много наподобява нашето телешко варено, но с няколко допълнителни благинки - гъбите и сметаната. Аз лично останах очарована. Препоръчвам го горещо за мразовитите зимни вечери.


Да ви е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар